Magnezyum nedir belirtileri neler? Magnezyum eksikliği neye sebep olur?
Magnezyum vücutta kendi kendine üretilmediğinden muhtelif gıda ve takviyelere gereksinim duyulmaktadır. Magnezyum eksikliği dikkate alınmadığı taktirde sıhhat sorunlarına niçin olabilir. Peki, magnezyum nelerdir emareleri neler? Magnezyum eksikliği neye niçin olur?
MAGNEZYUM NEDİR?
Magnezyum (Mg) vücutta maksimum bulunan 4. Katyon olup, bedenin işlevleri için mühim bir mineraldir. Magnezyum ince bağırsaktan emilir ve böbrekten atılır.
İnsan vücudu magnezyum mineralini kendisi üretemediği için bu mineral kaynağının gıda ya da deva takviyesi gibi yollar ile katılması gerekmektedir. Vücudumuzda kullanılan magnezyumun aşağı yukarı %60’ı dişlerde ve kemiklerde bulunmakta iken %39’u ise yumuşak dokularda bulunmaktadır. Oranı oldukça düşük olmakla beraber % 1’lik bir bölümde kanda yer almaktadır. Magnezyum en yaşamsal organlarımız olan beyin ve kalpte öteki organlara oranla bakıldığında daha yoğunlukta bulunmaktadır.
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELER?
Plazma Mg düzeyi, hücre içi Mg düzeyi ve toplam vücut Mg düzeyi birbiriyle yakın ilişkili değildir yalnız ciddi plazma düzeyindeki azalma vücut depolarının azaldığını gösterir. Düşük magnezyum seviyesi kısa vadede emarelere niçin olmasa da tip 2 diyabet, kalp hastalığı, duygu bozuklukları ve migren gibi rahatsızlıklarla bağlantılıdır. Ayrıca düşük magnezyum seviyesi, osteoporoz için de bir risk faktörüdür.
Magnezyum eksikliği emarelerini sıralayacak olursak:
– İştahsızlık
– Mide bulantısı ve kusma
– Halsizlik
– Saç dökülmesi
– Kabızlık
– Kas krampları
– Kalpte ritim bozukluğu
– Konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık
– Fibromiyalji
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNE SEBEP OLAN ETKENLER
– Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı
– DM tip 2 hastalığı
– Gebelik ve emzirme döneminde (süt üretiminde Mg a gereksinim artar).
– Bağırsak hastalıkları
– Böbrek hastalıklarında
– Karaciğer hastalıklarında
– Uzun süreli antibiyotik kullanımı
– İdrar söktürücü deva kullanımı
– Yanlış ve kifayetsiz beslenme ve gerilimli bir hayat sürmek,
– İleri yaş
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.